Το κυνήγι του θησαυρού

Μια επιταγή κρυμμένη σε μια γκαλερί κάπου στο Λονδίνο

images
Back to top

Η διαφήμιση στην τοπική εφημερίδα της πόλης ήταν σαφέστατη: “Μια επιταγή 8000 στερλίνων είναι κρυμμένη στην γκαλερί Milton Keynes. Όποιος την βρει μέχρι την 1 Μαρτίου, μπορεί να την εξαργυρώσει».

Ο διευθυντής της γκαλερί δεν είχε ιδέα, όπως και κανένας από τους υπαλλήλους της. Η διαφήμιση τους εξέπληξε με τον ίδιο τρόπο που εξέπληξε και το αναγνωστικό κοινό. Και εδώ κάνω μια παρένθεση για διευκρινιστικές πληροφορίες.  Η εν λόγω γκαλερί βρίσκεται στο Buckinghamshire (μια περιοχή έξω από το Λονδίνο). Ιδρύθηκε το 1999 και μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει εκθέσεις πολύ σημαντικών καλλιτεχνών όπως Gilbert and George, Juergen Teller, Patrick Caulfield. Διευθυντής της είναι ο Anthony Spira ο οποίος διετέλεσε επιμελητής της γνωστής γκαλερί του Λονδίνου Whitechapel. Κλείνει η παρένθεση.

Η διαφήμιση στην τοπική εφημερίδα γίνεται είδηση σε όλο τον αγγλικό τύπο και αντικείμενο σχολιασμού από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Ποιός έκρυψε την επιταγή και τί επιδιώκει με αυτή την κίνηση δεν αποτέλεσε ωστόσο μυστήριο γιατί ο «αυτουργός» φρόντισε να γνωστοποιήσει αμέσως όχι  μόνο τα στοιχεία της ταυτότητας του αλλά και τις προθέσεις του. Την ευφάνταση αυτή ιδέα λοιπόν, είχε ο καλλιτέχνης Tomas Georgeson, (ο οποίος κατάγεται από την περιοχή) και το συγκεκριμένο ποσό των 8.000 λιρών είναι, σύμφωνα με δική του παραδοχή, όλα όσα διαθέτει στον τραπεζικό του λογαριασμό. Εκείνο που επιδιώκει είναι να δηλώσει την υποστηριξη του στη συγκεκριμένη γκαλερί αλλά και να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στο κοινό να ενδιαφερθεί για την τέχνη και για τις πολύ σημαντικές εκθέσεις που διοργανώνονται. Φρόντισε μάλιστα να διευκρινίσει ( ώστε να μην αποβεί καταστροφική τελικά η ιδέα του) ότι η επιταγή δεν είναι κρυμμένη πίσω από τα έργα τέχνης που εκτίθονται τώρα στην Milton Keynes και τα οποία φέρουν την υπογραφή δύο Ελβετών καλλιτεχνών της Silvia Bachli και του Eric Hattan. “Είμαι σίγουρος ότι είναι πολλοί αυτοί που θα έρθουν με σκοπό να βρουν την επιταγή, αλλά πιστεύω πως κάποιους θα τους κερδίσει τελικά η τέχνη” είπε επεξηγώντας την ιδέα του. Ο ίδιος δηλώνει μάλιστα έτοιμος να υποστεί τις συνέπειες (της ιδέας του) και να διαθέσει αυτό το ποσό, το οποίο, αποτελεί και όλη του τη περιουσία. Ο διευθυντής της γκαλερί Anthony Spira, πληροφορήθηκε την ύπαρξη της επιταγής όταν κλήθηκε από το BBC να σχολιάσει την είδηση. “Εκείνο που ελπίζω είναι πως όταν έρθει ο κόσμος να αφιερώσει λίγη ώρα και σε αυτά που προσφέρει η γκαλερί και όχι μόνο να ψάχνει την επιταγή. Είναι μια ιδέα την οποία καλοσωρίζω, έστω και εκ των υστερών, δεδομένου ότι δεν θα βγάλει κανείς το πάτωμα, ούτε θα αρχίσει να ρίχνει τους τοίχους”.

Η διαφήμιση είχε άμεση ανταπόκριση. Την αμέσως επόμενη μέρα ο κόσμος έξω από την γκαλερί σχημάτιζε ουρά. Κάποιοι μάλιστα κατέφθασαν με ειδικό εξοπλισμό (φανάρια, φακούς κτλ) και άλλοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να δηλώσουν στους δημοσιογράφους πως ο μόνος λόγος που βρίσκονται εκεί ήταν οι 8.000 λίρες. Ακόμα και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι ομολογούσαν (στα σχετικά τους ρεπορτάζ) πως μπήκαν στον πειρασμό να ψάχνουν για το…θησαυρό. Ο δημοσιογράφος της Guardian Will Goldwell παραδέχεται πως έψαχνε ένα-ένα τα βιβλία στην βιβλιοθήκη της γκαλερί, εγκατέλειψε ωστόσο, όπως λέει, πολύ σύντομα το κυνήγι του και επικεντρώθηκε στα έργα τέχνης. Και σύμφωνα με την δική του εκτίμηση, δεν ήταν ο μόνος που τον «κέρδισε» τελικά η τέχνη...

Μήπως άραγε μια καλή ιδέα είναι να υιοθετήσουμε και μεις την ιδέα του Georgeson; Έτσι όπως ανακυκλώνονται οι ίδιοι και οι ίδιοι στις γκαλερί μας μάλλον θα μας χρειαστεί ένα παρόμοιο εφεύρημα! ​​​​​​​

Back to top