Σεραφείμ Τσοτσώνης

Ο Έλληνας μουσικός πιστεύει πως είναι πολύ σπουδαίο να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε την δύναμη να αλλάξουμε πράγματα που μας υποβαθμίζουν σαν οντότητες.

images
Back to top

H ιδέα να γνωριστούμε μέσα από ένα ηλεκτρονικό διάλογο μου έμοιαζε λιγάκι αποστειρωμένη, χωρίς τα απαραίτητα χρώματα του δειλινού. Και η μουσική του Σεραφείμ, ταιριάζει υπέροχα στα δειλινά όπως και στους μακρινούς περιπάτους (τους πραγματικούς και κείνους τους άλλους, του μυαλού). Χρειαζόμουν, λοιπόν, μια ατμόσφαιρα για να του θέσω όλες μου τις απορίες. Από την άλλη, όμως, ίσως και να μην χρειαζόμουν τίποτα από όλα αυτά. Γιατί όπου και να βρισκόταν εκείνος, όπου και να βρισκόμουν εγώ, σίγουρα υπήρχε καποιο δειλινό οπου θα βρίσκαμε ένα τρόπο να το περπατήσουμε μαζί…

Πές μου τι είναι το Beautiful People;Το Beautiful People αποτελείται από 14 ονειρικές ιστορίες όμορφων καθημερινών ανθρώπων όπου το συναίσθημα παίζει πρωταρχικό ρόλο.

Και τι γέννησε αυτές τις ονειρικές ιστορίες; Οι άλλοτε νωχελικές και άλλοτε πάλι νευρώδεις μελωδίες που δημιουργούνται στο άλμπουμ είναι απόρροια εσωτερικών σκέψεων. Ήθελα να μοιραστώ αυτό το μουσικό ταξίδι που μιλά για την μοναδικότητα μας, για τα συναισθήματα που τείνουν να εξαφανιστούν στις μέρες μας, για τις φοβίες αλλά και τα όνειρα μας.

Οι άνθρωποι είναι όμορφοι; Ναι οι άνθρωποι είναι όμορφοι. Αυτό θέλω να θυμίσω. Όπως επίσης και να τονίσω το πιο σημαντικό δώρο που μας έχει δοθεί, την ελεύθερη θέληση. Είναι πολύ σπουδαίο να κατανοήσουμε την δύναμη που κατέχουμε να αλλάξουμε πράγματα που μας υποβαθμίζουν ως οντότητες.

Από μικρός αυτό ήθελες να κάνεις στην ζωή σου; Να εκφράζεσαι μέσα από την μουσική; Από πολύ μικρή ηλικία εκφραζόμουν μέσω της μουσικής, είναι θέμα εσωτερικής ανάγκης πιστεύω. Ο πειραματισμός για μένα ήταν ο μόνος δρόμος προ της εξέλιξη, συνδυάζοντας πάντα την κλασσική με τον ηλεκτρονικό ήχο.

Είναι σημαντικό να καταφέρνει κανείς να υπερασπίζεται εκείνο που θέλει να γίνει στην ζωή του. Είμαι απόλυτα σύμφωνος με αυτό που λες…Γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο υφίσταται η ύπαρξη μας

Εσένα τι σου δίνει δύναμη; Η ανάγκη για έκφραση είναι η δύναμη που κινεί τα πάντα όσο αφορά το εσωτερικό κομμάτι ενός δημιουργού, ωστόσο και η επιρροή από εξωγενείς παράγοντες, ερεθίσματα από την ίδια την ζωή, από τις κόρες μου και από ανθρώπους που έχω γύρω μου, αποτελούν κίνητρο για δημιουργία.

Ποιοι ήταν οι πρώτοι ανθρωποι που πίστεψαν σε σένα; Οι γονείς μου. Ο πατέρας μου είναι ζωγράφος πράγμα που με έκανε νωρίς να ταξιδεύω σε χρώματα και εικόνες, να δημιουργώ ιστορίες και να φαντάζομαι μουσική.

Τώρα εξηγείται γιατί η μουσική που γράφεις είναι γεμάτη από εικόνες…Μου αρέσει να ταξιδεύω τον ακροατή σε όμορφα άγνωστα μέρη.

Και σένα ποιες εικόνες έχουν την δύναμη να σε ταξιδέψουν; Εικόνες από την καθημερινότητα γύρω μου δημιουργούν ηχοτοπία που παντρεύονται αρμονικά με εσωτερικά μονοπάτια. Ο συνδυασμός αυτός γεννά μια δυναμική έμπνευσης αλλά και ισορροπίας…

Αισθάνθηκες ποτέ ότι αυτό το χάρισμα που έχεις είναι ένα δώρο; Σίγουρα είναι δώρο ζωής να μπορείς να εκφράζεις συναισθήματα και εiκόνες με την μουσική αλλά από την άλλη πιστεύω ότι ο καθένας από μας εκφράζεται σύμφωνα με αυτό που νιώθει, οπότε δεν υπάρχουν αυθεντίες και χαρίσματα, είναι απλά υπέροχος ο τρόπος να μπορείς να επικοινωνείς, να συνταξιδεύεις και να αγγίζεις εν τέλει τον ακροατή…

Μου αρέσει μια λέξη που συνδέεται με την μουσική. Ποια λέξη;

Η αρμονία. Τελικά αυτό επιδιώκουμε στην ζωή μας. Να βρούμε μια αρμονία; Η αρμονία στην ζωή μας έρχεται όταν ερωτευτούμε τις απλές μαγικές στιγμές που μας συμβαίνουν και μεταδίδουμε με πάθος την εσωτερική επιθυμία για ζωή.

Να κάτι που είναι σημαντικό να μας υπενθυμίζει κανείς, ειδικά αυτή την εποχή που ζούμε, με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας Εκείνο που είναι καλό να θυμίζει ένας καλλιτέχνης σήμερα στους ανθρώπους είναι να μην ξεχνούν να είναι ανθρώποι, να αγαπούν και να είναι αληθινοί

Εσύ πως νιώθεις για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας; Όλοι μας βιώνουμε τις αλλαγές στο πολιτικο-οικονομικό τοπίο, πράγμα που αυτόματα δημιουργησε αυτή την δυσαρέσκεια στην Ευρώπη. Είναι πολύ όμορφο να συνειδητοποιούμε επιτέλους πως έχουμε την δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα. Μου αρέσει που οι άνθρωποι έχουν έρθει πιο κοντά μεταξύ τους και είναι αρκετά ελπιδοφόρο στις μέρες μας ότι διεκδικούν το δικαίωμα τους στο όνειρο.

Γιατί όμως φτάσαμε ως εδώ; Η αδιαφορία για το κοινό συμφέρον, η έλλειψη ειλικρίνειας και ανθρωπιάς και η συρρίκνωση της ουσιαστικής παιδείας είναι λόγοι που οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάσταση. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι οι ιδιοτελείς που δημιούργησαν την εικόνα της υποτελειας και του άνανδρου συμβιβασμού στους συναθρώπους τους.

Εσένα τι είναι το πιο σημαντικό σου έμαθε μέχρι τώρα η ζωή; Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε καλά μέσα μας ώστε να πετύχουμε ανεπηρέαστοι τους στόχους μας.

Τι σε εξισσοροπεί στην ζωή; Τι σου υπενθυμίζει την ουσία; Οι κόρες μου.

Και η μουσική; Η μουσική μου χαρίζει την αγάπη και την επικοινωνία με τον κόσμο.

 

 

 

Back to top