Πάμε όλοι Ουραγουάη

Αν ποτέ τύχει να συναντήσετε τον κ. Χοσέ μην του αποκαλύψετε ότι είστε πολιτικοί διότι θα γελάσει και το τελευταίο παρδαλό κατσίκι που κυκλοφορεί στην φάρμα του.

images
Back to top

Αγαπητέ μου Πρόεδρε της Δημοκρατίας και προέδροι των κομμάτων (φρέσκοι και παλιοί)

Παρότι είμαι πεποισμένη πως ό,τι και να σας γράψουμε εσείς μας έχετε γραμμένους, αποφάσισα να κάνω μια ύστατη προσπάθεια. Ο λόγος που αποφάσισα να κάνω μια ύστατη προσπάθεια είναι γιατί αυτή την φορά δεν πρόκειται να αρκεστώ στις δικές μου απόψεις (ή τις απόψεις των πολιτών) για να σας αποδείξω πως μας εμπαίζετε και πως είστε πολιτικά ανεπαρκείς και αβάσταχτα μέτριοι, αλλά θα αντιπαραβάλω ένα πολύ σοβαρό παράδειγμα πολιτικού, του οποίου οι πράξεις και ο τρόπος ζωής έρχεται να μηδενίσει όλες τις μπουρδολογίες που μας εξαπολύετε για να μας πείσετε ότι κόπτεστε για τους πολίτες. Διότι όταν ένας πολιτικός κόπτεται πραγματικά για τους πολίτες της χώρας του, το αποδεικνύει με πράξεις οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με βαθυστόχαστους προγραμματισμούς, υποσχέσεις επανεκκίνησης και φιλάνθρωπες εξαγγελίες. Έχουν να κάνουν με ένα-δύο πολύ απλές πράξεις τις οποίες κανένας σας δεν έκανε. Αυτές όμως οι ένα-δύο πράξεις είναι που αποδεικνύουν ποιός πολιτικός έχει ευθιξία, επίγνωση, συναίσθηση και ήθος και όχι οι δικές σας, οι οποίες το μόνο που έχουν αποδείξει μέχρι στιγμής είναι την πολιτική σας υποκρισία.

Για να μην μακρυγορώ με κίνδυνο να με χαρακτηρίσετε εμπαθή, όπως χαρακτηρίζετε οποιονδήποτε εστιάζει στην πολιτική σας ανεπάρκεια, μπαίνω απευθείας στο θέμα. Σε μια μακρινή χώρα που βρίσκεται κάπου στην Νότια Αμερική και ονομάζεται Ουραγουάη (μπορείτε να την γκουγκλάρετε αν δεν την έχετε ακουστά), ζει ο Χοσέ Μουχίκα (μπορείτε να τον γκουγκλάρετε αν δεν τον έχετε ακουστά) ο οποίος είναι 77 χρονών και είναι ο πρόεδρος αυτής της χώρας. Αυτός λοιπόν ο κύριος Χοσέ που είναι ο πρόεδρος μιας χώρας που έχει τον τριπλάσιο πληθυσμό από το δικό μας, ζει σε μια φάρμα, καλλιεργεί χρυσάνθεμα και δίνει σχεδόν όλο του το μισθό στους φτωχούς διατηρώντας για τον εαυτό του ένα πόσο μόνο για τα απαραίτητα. Αυτός ο κ. Χοσέ έχει απαρνηθεί από την πρώτη στιγμή το προεδρικό του αυτοκίνητο, και φροντίζει να κοστίζει όσο το δυνατόν λιγότερα στην χώρα του μιας και αρνείται να ταξιδεύει στην πρώτη θέση και δεν επωφελείται καν των υπόλοιπων δωρεάν παροχών του αξιώματος του. Όταν τον ρωτάνε γιατί τα κάνει όλα αυτά απαντά πως οι περισσότεροι κάτοικοι της Ουραγουάης ζουν με πολύ λιγότερα από τον ίδιο. Πρόσφατα μάλιστα έχει δηλώσει πως όταν τελειώσει με την θητεία του σκοπεύει να υιοθετήσει 40 παιδιά φτωχών οικογενειών τα οποία θα στεγάσει στο αγρόκτημα του και θα τα διδάξει πως να γίνουν αγρότες για να εκμεταλλευτούν την γή του μιας και εκείνος δεν έχει παιδιά. Και βεβαίως αν είχε παιδιά δεν νομίζω να τα άφηνε να περιφέρονται σε εξώφυλλα περιοδικών με τα κόκκινα τους φουστανάκια, ούτε και να γυρίζουν στις τηλεοράσεις με κοσμικά χαμόγελα οδοντόκρεμας λες και ζούνε σε μια χώρα χωρίς προβλήματα.

Αυτός είναι πολιτικός αγαπητοί μου προέδροι (φρέσκιοι και παλιοί) και όχι εσείς. Διότι κανένας σας δεν έκανε αυτές τις ένα-δύο απλές πράξεις που θα μας αποδείκνυαν πως πραγματικά κόπτεστε για τους πολίτες σας. Κανένας σας δεν απαρνήθηκε τα προνόμια του και κανένας σας δεν βγήκε να πει ότι διαθέτει μέρος του μισθού του για τους δυσπραγούντες. Το μόνο που κάνετε είναι να μας κοροιδεύετε με δήθεν ταμεία αλληλεγγύης (με τα λεφτά ποιού;) και την ίδια ώρα να συζητάτε για τη λίστα των λιμουζινάτων. Μήπως μια καλή ιδέα, λοιπόν, είναι να παρατήσετε ό,τι άχρηστο κάνετε και να μελετήσετε για λίγο την βιογραφία αυτού του ανθρώπου μπας και κάτι κολλήσει στο κολλημένο σας μυαλό; Και μια συμβουλή: Αν ποτέ τύχει να συναντήσετε τον κ. Χοσέ μην του αποκαλύψετε ότι είστε πολιτικοί διότι θα γελάσει και το τελευταίο παρδαλό κατσίκι που κυκλοφορεί στην φάρμα του.

 

 

Back to top